torstai 18. elokuuta 2016

Mikä geronomi?

Syksyllä 2015 aloitin geronomi-opinnot vanhustyön koulutusohjelmassa Metropolia ammattikorkeakoulussa. Toinen opintovuosi on alkamassa ensi viikolla. Geronomi -sana on usein kuulijalle outo. Sen voi suomentaa vanhustyön asiantuntijaksi  tai osaajaksi. Geronomi -sana juontaa juurensa gerontologiasta ja geriatriasta. Gerontologia on monitieteistä ikääntymisen ja vanhenemisprosessin tutkimista kun taas geriatria on lääketieteen osa-alue joka keskittyy tutkimaan sairauksia ja niiden hoitomuotoja.

Mitä geronomi tekee? Tämä on usein jatkokysymyksenä kun kerron mitä opiskelen. Geronomi on kokonaisvaltaisen vanhustyön osaaja joka tukee hyvää ja osallistuvaa vanhenemista, edistää ikäihmisen hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Geronomi voi toimia esimerkiksi vanhuspalvelujen tuottajana, koordinoijana, suunnittelijana ja kehittäjänä julkisella sektorilla, järjestöissä, säätiöissä ja yrityksissä. Kenttä on laaja ja erilaisia työmahdollisuuksia on olemassa. En vielä osaa sanoa minkälaisiin tehtäviin valmistuttuani haluan tähdätä. Uskon että se kirkastuu matkan varrella.

Ensimmäinen opintovuosi oli aikamoinen sukellus uuteen alaan ja koko ikääntymisen käsitteeseen. Vuoden varrella heräsi paljon pohdintoja ja kysymyksiä ja idea kokemusten ja ajatusten kirjoittamisesta ja jakamisesta alkoi elää mielessä. Vasta toisen vuoden kynnyksellä uskaltaudun perustamaan tämän blogin. Haluan jakaa opiskelukokemuksiani ja niiden myötä heränneitä ajatuksia ja samalla blogi toimii myös "matkapäiväkirjana" minulle jota joskus voin katsoa taaksepäin ja nähdä millaisia vaiheita ja ajatuksia matkaan kuului. Tervetuloa matkalle mukaan!



"Miksi tämä huojennus vanhetessani
Ehkä nuorena luulin kaikkea paljon vaikeammaksi
en tiennyt
että tarvitsee vain elää

ja aina 
elää vain tämä päivä"

-Kyllikki Villa-





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti